Príznaky choroby.



Crohnova choroba sa prejavuje bolesťami brucha neznámeho pôvodu,najčastejšie v pravej dolnej časti,početnými hnačkami obyčajne bez prímesi krvi a teplotou.Prudký začiatok ochorenia sa môže podobať zápalu slepého čreva.Keďže vstrebávanie živín a ďalších látok býva nedostatočné už v pomerne ranom štádiu Crohnovej choroby, jedným z prvých príznakov býva aj výrazný úbytok telesnej hmotnosti.Niekedy trvá aj niekoľko rokov,kým lekár určí správnu diagnózu.Aké boli príznaky u Vás?

68 komentárov :

Anonymný povedal(a)...

Začalo to občasnými bolesťami v oblasti žalúdka (nad pupkom).Boli to slabé bolesti najskôr som si myslel že to je po tom čo som akurát zjedol.Väčšinou to bolo po "ťažkých" jedlách (vyprážané,pečená klobása,pikantnejšie).Nerobil som si z toho starosti ,dal som si algifen alebo cholagol a bolesti za pár minút prešli.Takéto "stavy" som mal asi tak 10 až 15 krát ročne a začalo to asi v roku 2001.Samozrejme bol som silný fajčiar asi 20 denne a často som fajčil nalačno a káva k tomu.Mal som aj fyzicky náročnú prácu v nie moc čistom prostredí a 10 rokov pracoval na 3 zmeny.Začali stresy v práci ako aj v súkromnom živote (rodinné,finančné problémy).Bolesti brucha boli častejšie tak som bol u gastroenterológa a pozrel sa mi do žalúdka a našiel iba Helikobarter pyroli ktorý som antibiotikami vyliečil.Postupom času sa moja stolica "menila" a z tvrdej stolice sa stávali častejšie hnačky resp.neforemné stolice a aj ich počet denne sa zvyšoval (asi 3-5 denne).Dával som si Hylak a Endiaron a väčšinou to pomohlo.Avšak bolesti brucha sa zmenili na kŕče pri ktorých som len ležal na posteli a sprevádzali ho hnačky.Kŕče sa objavovali častejšie asi 2-3 mesačne a pri stolici som začal mávať aj prímes krvi ktorý som spozoroval na papieri.Dosť som sa stresoval prišiel som o prácu.V poslednom čase som pociťoval veľkú únavu a dosť často som zaspal aj poobede.Prestal som športovať,cvičiť a začal som mávať teploty (okolo 37,5 - 38,1)ktoré som "tlmil" Paralénom.Až raz v noci som sa zobudil na pichanie v pravej spodnej časti v bruchu.Na druhý deň to prestalo tak som to nechal tak.Situácia sa začala opakovať asi za 2 týždne a to už som si nevedel ani sadnúť a bolesť bola silná.Išiel som k doktorke ktorá ma hneď poslala na operáciu ako akútny zápal slepého čreva.Ešte v ten deň ma operovali ale už predoperačné vyšetrenie krvi ukazovalo zápal v tele a doktor vyslovil podozrenie na M.Crohn,ktorý sa aj pri operácii potvrdil.Bolo mi odstránené 18cm tenkého čreva (ilea) a po histológii bola potvrdená Crohnova choroba

Anonymný povedal(a)...

Bývala som prechodne v KE na Furči. Mala som veľmi stresujúce obdobie v práci aj doma. Začalo ma preháňať, išla som hneď k svojej lekárke, ktorá ma odporučila na infekčné, kde mi samozrejme nič nezistili, odporučili mi lieky proti hnačke a bola som ,,zdravá,,. Hnačky o niečo ustúpili, viac som to neriešila. Onedlho sme sa presťahovali do ZA a časom sa môj stav veľmi zhoršil, najprv to bola krv v stolici, neskôr hlieny, veľmi som schudla, čakala som asi 3 týždne-neviem na čo, potom som navštívila doktora, ktorý bol zhrozený, kde som toľko bola. Ešte v ten den-piatok ma poslal na gastro a v pondelok po víkendovom šokujúcom prečisťovaní som absolvovala svoju prvú kolonoskopiu. Bola to hrôza, ale ďaleko sa nedostali, lebo mám vraj príliš zrotované črevá. Ale potvrdili mi Crohna, nasadili lieky a diétu a ja sa veľmi často nezmyselne presviedčam, že mne nič nie je, až kým nezjem niečo, čo nemôžem. Čo sa mi bohužiaľ stáva dosť často.

Anonymný povedal(a)...

Nasim doktorom trvalo asi 2 roky kym zisitli co mi vlastne je. A pritom priznaky naznacovli nieco viac ako len zapal slepeho creva. Zacalo to asi bolestou brucha v oblacti slepeho creva, neustalou teplotou nat 37.5, z 48kg som schudla na 35kg. mala som nepriechodne creva, preto sa vecsia cas potravin ktore som zjedla dlho vo mne neudrzali. a v krvi som nemala zidne ziviny, vsetky hodonoty som mala velmi niske. z coho som bola velmi unavena, nevladala som ani chodit nieto este normalne zit. Lebo podla chirurgov som sa len bala maturit, ktore sa mi blizili. MC mi potvrdili az v Bratislave. No choroba bola uz takom stadiu, ze som mala dierky na crevach a tak sa nedalo vyhnut operacii. Som vdacna, lekarom v Bratislave, lebo mi zachranili zivot. V Galante si ma prehadzovali ako horuci zemiak s oddelenia na oddelenie a bez uspechov. Teraz som 4 roky po operacii, uzivam lieky a choroba je zatial v klude. Dufam ze na dlho.

Anonymný povedal(a)...

Prosím, môžete mi napísa´t aké lieky sa užívajú pri tejto chorobe
a kto ich môže predpisovať? Mám chorého otecka, ktorý leží v nemocnici po operácií a preto sa snažím zistiť čo sa dá o tejto nemoci. je potrebné džať diétu?
ďakujem

Anonymný povedal(a)...

Ahoj.
No aké lieky bude tvoj ocko bude brať to ťažko povedať.Určite bude sledovaný na Gastroenterologickej ambulancii a tam mu už odborný lekár stanový liečbu.U každého pacienta je to individuálne.Lieky bude určite predpisovať len gastroenterológ!!!A ohľadom diety to mu tiež poradí lekár.

Anonymný povedal(a)...

Ahojte...mam 13 a asi pred dvoma tyzdnami mi zistili Crohnovu chorobu.Strasne rada tancujem ale nasu terningy su velmi narocne.Viem ze sa nemozem namahat ale neviem si ani len predtavit ze mam prestat tancovat.Da sa pri Crohnovej chorobe cvicit?

Dakujem

Anonymný povedal(a)...

Ahoj. No myslím, že pri chorobe sa cvičiť dá (poznám ľudí krotý aktívne športujú ) ale určite záleží aj na stave resp. ako ti momentálne je. Ja osobne som po operácii takže sa šetrím (prestal som dvíhať činky ).Ale na túto otázku ti určite najlepšie odpovie tvoj ošetrujúci lekár.Netreba sa hanbiť spýtať sa svojho lekára.Pa

Matúš Formanek povedal(a)...

ahojte vsetci. Precital som si vsetky vase prispevky a rozhodol som sa, ze aj aj prispejem do tejto diskusie. Mam 20 rokov, som studentom informatiky na VS. Moje problemy s travenim sa objavili asi pred dvoma rokmi v case maturit na gymnaziu. Zacalo to bolestami zaludka, zvlastnymi pocitmi v bruchu. Pripisoval som to stresom zo skoly. Ked sa to uz nedalo vydrzat, siel som za lekarkou, odtial na gastroenterologiu, kde mi zistili v zaludku akurat refluxnu poruchu, ktora sposobuje zapaly. Lieky som dostal, na cas to ustupilo, ale az do zaciatku tohto semestra na VS. Prisli opat stresy, niekedy sa to uz nedalo vydrzat po psychickej stranke som to nezvladal. Prisli hnacky, permanentne zvysene CRP a teploty dlhodobo 37,5st C. Na gastre mi nemohli vykonat kolonoskopiu, kvoli stenoze (zuzeniu hrubeho creva), takze nasledovala irrigografia v Martine, kde prvykrat vyslovili velke podozrenie na M.Crohn. Stenozu mam rozsiahlu doteraz, takze ani rektoskopia nebola moc uspesna. Krvne odbery potvrdili zapal creva. Az dnes mi po mesiaci liecby liekom Pentasa Sachet mohli odobrat vzorku na histologiu a o 2 tyzdne ma prist finalny verdikt, s tym ze uz teraz je na 99% iste ze ide o M.Crohn. Za posledne tyzdne sa moj zivot zmenil na neuverenie...a paradoxne k lepsiemu. Uvedomil som si prave hodnoty pre cloveka, poriadne upustil na prehnane predantnej priprave do skoly, stresy zasadne redukujem na minimum, naozaj dokazu cloveku nenormalne ublizit. Vdaka patri aj perfektnemu pristupu lekarov po odborenej i ludskej stranke. Treba tu chorobu brat taka aka je, zacat si vazit i drobne radosti zivota, zit na maximum, smiat sa spolu s ludmi okolo nas, vazit si ich a uplne kaslat na stres okolo...pretoze ako mi uz vela lekarov doslova povedalo "ak nejde o zivot, i o h***o"... a maju uplnu pravdu. Psychicka stranka je pri tejto choroba dolezita a do velkej miery reguluje jednotlive stadia. Drzim vam vsetkym palce, nech to zvladnete, nech vsetko dobre dopadne... a i ked je to tazke, nezabudajte na usmev... :) Pekny den.


ps. ak bude mat niekto zaujem, mozeme popisat aj cez mail... matus.formanek@gmail.com

Anonymný povedal(a)...

Ahojte, prečítala som si túto diskusiu, tak sa chcem pripojiť. Ja som mala tiež asi 3 mesiace zvýšenú teplotu, hnačky a bodavé bolesti na pravej strane. Keďže som žena, mysleli si, že mám niečo s vaječníkmi. Objednali ma na laparoskopiu, kde pri prechode hadičiek mi praskli črevá. Mala som už tak silný zápal, že som mala zrastené hrubé črevo s tenkým. Museli mi teda zobrať 40 cm tenkého a 10 cm hrubého čreva - z histológie sa potvrdila Crohnova chorova. To bolo pred 7 rokmi. Odvtedy chodím pravidelne raz za 1/2 roka na kontrolu k gastroenterológovi a užívam Pentasu. Je to veľmi nevyspytateľné ochorenie, niekedy mi je zle aj z jedla, ktoré inokedy znášam bez komplikácií. 2 roky po operácii a diagnostikovaní sa mi podarilo otehotnieť - samozrejme po dohode s lekármi a mám krásneho 4,5 ročného zdravého syna.

Anonymný povedal(a)...

ahojte,
tiez by som sa rada zapojila do vasej diskusie. mne prave dnes diagnostikovali crohnovu chorobu. problemy zacali tak cca pred rokom ked som sa vratila z dovolenky z egyptu. myslela som si, ze som tam chytila nejakeho cerva ale bolesti a hnacky vobec neustupovali. teplotu som si nikdy nemerala, cize vobec neviem ci som ju mala zvysenu alebo nie. pravda je, ze som schudla z cca. 57 kg na 51, a som strasne malatna. lekarka mi nasadila lieky tak som ich dnes poctivo zacala uzivat a dufam, ze sa moje stavy zlepsia. je to fakt nieco hrozne, tie krce a bolesti urcite pozna kazdi. velmi dakujem mojej lekarke, ze mi na to pomerne skoro prisla, lebo ako mnohi pisete prisle vam na crohnovu chorobu ked uz bolo neskoro. dufajme, ze sa dostanem do neaktivnej fazy a budem si moct vychutnavat zivot ako predtym. velmi ma to obmedzovalo, nikde som nemohla nic zjest a takisto tie krce ma ubijali.vsetkym prajem aby sa nam vysledky len zlepsovali kedze sa to uplne vyliecit neda!

Anonymný povedal(a)...

Pekný den želám všetkým,ktorí čítajú túto stránku.Chcela by som sa aj ja podelit o svoje skúsenosti,kedže je to choroba,o ktorej vela ludí ani netuší,teda aspon v mojom okolí.U mna všetko začalo asi pred tromi rokmi.V práci som bola v neustálom strese,doma tiež.Navyše som mala neustále bolesti žalúdka,ktoré boli neznesitelné.Občas sa objavili hnačky,sprevádzané silnými pre hnačku typickými bolestami.V priebehu dvoch rokov sa tieto nepríjemné problémy opakovali asi osem až desatkrát.Vždy som zašla k obvodnému lekárovi,ktorý skonštatoval,že mám zápal žalúdka a čriev,hoci ma na žiadne odborné vyšetrenie neposlal.Nasadil mi antibiotiká a zakaždým som na určitý čas mala pokoj,teda až na tie bolesti.Vlani v januári sa moj stav zhoršil natolko,že som sa rozhodla navštívit gastroenterologiu.Mala som hnačky,ktoré boli vodnaté aj desatkrát denne sprevádzané tými odpornými bolestami,navyše som nechudla,ako je to pri MC zvykom,ale naopak,začala som priberat.To som ani netušila,co vsetko budem musiet absolvovat.Najprv mi endoskopicky zistila lekárka,že mam helicobaktera,štrbinovité vredy,pruh,o krvných výsledkoch ani nepíšem.Nasadila mi hned liečbu,ktorá bola v prípade helicobaktera a vredov úspešná a objednala ma na kolonoskopiu.Pri kolonoskopickom vyšetrení mi však nemohla pozriet celé črevo,lebo mam zrasty,ktoré jej to znemožnili.No strach a hroza.Napriek tomu,že mi na hnačky nasadila lieky,moj stav sa nezlepšoval.Tak som musela íst na sono,kde mi tiež nič nezistili.Následne som bola v našom meste dvakrát na CT,kde som mala všetko negatívne.Tak ma lekárka objednala na CT vyšetrenie v inom okresnom meste,nakolko to naše nieje tak vybavené.To už mala podozrenie ,že mam MC,hoci bola opatrná,kedže CT som mala len pred sebou.Ja som tiež začala tušit,že asi táto nepríjemná choroba ma neobíde,kedže ju má aj moja teta.Vela som sa o tejto chorobe s lekárkou rozprávala,ale to boli zatial len naše dohady.Nastal den D.Vyšetrenie potvrdilo diagnozu MCrohn.Mám ju na tenkom aj hrubom čreve.Napriek tomu,že som sa s lekárkou o tejto chorobe velakrát rozprávala bol to pre mna šok.Stále som dúfala,že to nebude nič vážne.Teraz už skoro rok beriem kortikoidy,imunosupresíva a rozne dalšie lieky.Neustále chodím na odberi krvi.Moja choroba je ako-tak pod kontrolou,hoci sú dni,ked mám bolesti,ale to je nič oproti tomu,kolko som si vytrpela,kým mi túto chorobu diagnostikovali.Dakujem lekárke,ktorá ma neodbila hned po prvom negatívnom vysetrení.Snažím sa nepripúštat si,že som chorá.A ked mi je tažko,vždy si pomyslim,že mám milenca,ktorého mam až v črevách.

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahojte. ako sa vam dari? Som rad, ze tu pribuda neustale viac a viac novych komentarov... ak mozete, podelte sa o svoje skusenosti, ponuknite rady, recepty, ved kto nam viac pomoze ako komunita? Clovek prinajmensom vie, ze v tom boji nie je sam a mysliet pozitivne je dolezite :) Drzim vsetkym palce...

Matus

Anonymný povedal(a)...

Ahojte, mne pred cca 1rokom vylúčili pravdepodobnosť CM ale po prečítaní vašich príspevkov som si nie istá či správne ... Od malička mám rôzne druhy bolesí brucha. Ide o tupú bolesť okolo pupka niekedy spojenú s nafúknutým bruchom, niekedy nie, mám problémy s vetrami, občas mávam zvláštnu ťažobu žalúdka, niekedy bolesti - tupé, v oblasti celého brucha a bolesť udiera až do chrbta, bolesti nie su sprevádzané zvracaní (iba 2x za celý život a to boli záchvaty kedy to išlo von aj spodkom aj ústami súčastne).Najhoršia bolesť je v pravej strane tesne pri pupku, ide o rezáve kŕčové ostré štiplavé bolesti pri ktorých sa človek nemôže pohnúť a ani nadýchnuť , srdce mi tlčie silnejšie a silnejšie, strach z tejto bolesi ani neviem opísať. Slepé črevo mám vyoperované, navštevujem gastroenteorológiu, kolonoskopiu mi robili cca 4x nikdy sa nedostali do pravej strany čreva údajne kôli vzrastom, ktoré tam tám , pred 4r mi zistili nešpecifikovanú kolitídu hrubého čreva, 3mesiace ma liečili a potom bolo do času dobre ... crohnovu chorobu mi naposledy vylúčili asi pred rokom, pri kolonoskopii som mala čisté črevo bez zápalu... občas mávam aj ostré pichanie do konečníka, ale stolicu mám pravidelnú,bez hlienov a krvy, sem tam hnačky sprevádzané s krčami počas alebo tesne pred prehnaním (to je priznak crohna a aj ďalšie sa zhodujú napriek tomu mi ju vylúčili)... stravu som si sledovala a moje problémy sa objavujú bez ohľadu na to čo zkonzumujem (môžem o 22hod zjest slaninu a bolesti nemá)...pociťujem častú únavu a pálenie záhy .. ... v poslednom čase sa mi spravil mierny kopček nad pupkom, nie je bolestivý ale je vydutý von a je vyditeľný ....
Od kedy viem o crohnovej chorobe mám znej strach, napriek tomu že moja gastroenteorologicka ju vylúčila, údajne som príliš aktívna a vyťažená ako fyzicka a psychicky, ale ak viem tak aj tie stavy zhoršujú a priznačujú crona ... chcela by som vedieť aj Váš názor, názor ľudí , ktorí majú crona ....

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj,
nie som lekar, no skusim reagovat na posledny prispevok. Mne MC "oficialne" histologiou nediagnostikovali, no vsetci lekari su si na 99,9% isty,ze ho mam. vsetky moje priznaky tomu nasvedcuju. Vzorku nemohli odobrat kvoli stenozam, lebo prakticky kolonoskopiu nebola mozna. Poslali ma teda do Martina. Tam predpoklad na MC ukazala irrigografia (kontrastne rontgenove vysetrenie bariovym roztokom). Tazko povedat, ci MC mas, no viem, ze takmer na sto percent postihuje i oblast prechodu z tenkeho do hrubeho creva (tusim sa vola ileum) . Ak je zapal, ci stenoza v tomto mieste, je ochorenie velmi pravdepodobne. Predpokladam, ze tebe vzorky odtial neodobrali. Priznaky su podobne, to je fakt, len u mna su castejsie aj hnacky a najma hlieny. Je ale mozne, ze vsetky priznaky su aj psychickeho charakteru, preto odporucam spomalit a setrit sa. Verim, ze to dopadne napokon dobre a ze sa potvrdi, ze si zdrava... vsetko dobre praje Matus :)

Anonymný povedal(a)...

Matúš ďakujem za odpoveď, ... to že mám problémy z veľkej aktivity a fyzickej + psychicej vyťaženosti mi povedali viacerí doktori .... Vzorku my brali z hrubého čreva cca 10cm od konečníka, lebo tam bol nešpecifikovaný zápal ... vyslovné testy na crohna mi nerobili lebo ho vylúčili ... najbližšie ma čaká opäť kolonoskopia ... som hlúpa a fajčím myslím že je to veľké negatívu k mojím všetkých problémam

Anonymný povedal(a)...

Tak citam vase riadky a neda mi aby som sa nepodelil o svoj pribeh so skupinou ludi do ktorej uz asi patrim (aj ked to nechcem, ale to asi niekto). Volam sa Peto a mam 21rokov. Bol som zvyknuty celkom aktivne (sportovo) zit ...az do nedavna... potom sa to stalo dostal som taku ako keby zapchu, proste 2-3 som zo seba nemohol nic dostat brucho sa mi naduvalo mal som krce v crevach mi behali vetry hore-dole ale nic von, na 3-4 den som zasa dostal hnacku a vyprazdnil som sa. Ked sa toto opakovalo asi 4-5.krat dostal som sa konecne (kedze som vysokoskolak) k lekarke. Zobrala mi krv na helicobakter(vysledky vlastne este neviem doteraz), dala test na okutne krvacanie z rekta(negat.) a poslala ma chirurgovi, urobili mi zopar (asi 3) rontgenov, vyslovili podozrenie na nejaky zrasty v creve a odporucili internej lekarke ktora hned ako videla vysledky vysetreni od praktickej, chirurga a realitu(mna) vyslovila podozrenie na MC, "chytila ma za ruku" a isla so mnou za primarom chirurgie (vraj viacej hlav viac....) ten mal zasa podozrenie na chronicku apendixidu(vraj mi nieco drazdi slepe crevo) tak ma este ten den objednali na laparoskopicke vysetrenie o 2dni neskor. Pri laparoskopii mi odstranili slepe crevo a potvrdili Crohma :(( . Po operacii uz netrpim zapchou a ani bilesti brucha uz niesu take ake boli pred tym ...ale predsa len nieco citim niesu krcoveho ale skor suvisleho charakteru a najhorsie je ze sa mi zacinaju zapalovat klby najprv pravy laket, lave rameno a teraz lave zapestie v ktorom uz neudrzim ani hrncek a veci ako "utriet si hlavu" su problem ... o tom co ma caka, na co sa mozem s tymto ochorenim "tesit" mi ale este ziadny lekar nepovedal...budem este niekedy "normalny"?

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj Peto,

btw,uz i ja mam 21 :)
uplne ta chapem. ked mne prisli na MC, bol som tiez z toho poriadne mimo. Je to sok a navyse vsetky tie typicke priznaky na nalade nikomu nepridaju. Myslim, ze uplne najdolezitejsie je nepodlahnut tomu, nevzdavat sa a ... nemysliet negativne. lahsie sa pise, ako robi, to mi je jasne, ale toto je prvy uspesny krok k vyrovnaniu sa s touto chorobou. Treba zacat od seba. Potom su tu lekari, ktori urcia sposob liecby-nevedno, co ti nasadia, priapadne uz nasadili. ja som teraz na entocorte, pentase a vysokej davke Prednisonu-ten je najhorsi, co sa sprievodnych priznakov tyka. Aj ja som bol stale slaby, no teraz sa to viac zvyraznilo tymi liekmi. Nechcem ta ale strasit, vsetko mozne na svete sa da vydrzat a aj toto, ked si clovek najde svoj vlastny rytmus a sposob zivota, stravu, atd... je dost pravdepodobne, ze ti lieky zaberu a ak si budes strazit vyssie spominane veci, mozes velmi dlho ostat v remisii a zit akoby sa nic nebolo dialo. Zdravotny stav ale ohromne ovplyvnuje psychika, aspon u mna. Tiez som na VS, informatika v ZA, zapocty este ani nemam, skusky v nedohladne, ale nejako extra to neriesim...zdravie je prvorade, bolo a bude. Skratka a jasne-odporucam pohodove prijemne prostredie, klud, ziaden stres, vela dobrych kamaratov, humoru a dobrej nalady. Najlepsi liek :) ja momentalne cakam na biologicku liecbu Humira v BB...u mne tie lieky nezaberaju. Drz sa, snad som ti aspon cosi poradil. Vsak keby cosi, napis maila (matus.formanek@gmail.com) pripadne pokecame cez icq : 214995174. Pekny den...

Matus

Anonymný povedal(a)...

Caw Matus, no popravde asi aj ja som s toho trocha mimo lebo si neviem predstavit ze "tento" stav neprejde uplne tak ako ostatne "chorobky" co som v zivote mal. Aj ked uz niekedy zabudnem ze mi nieco je tak "ujo Crohm" sa mi pripomenie...v praxi to znamena asi tolko, ze po 40-50minutach(niekedy aj 20) nejakej aktivity chytim zrazu pocit alp ked ma obleje studeny pot,urobi sa mi husacia koza a citim od brucha neprijemny pocit ci bolest(nie krc ani naduvanie ale proste nieco....nieco silne a ine... :)) toto sa mi stava aj po kazdom vydatnejsom jedle (vydatnejsie u mna teraz znamena necela jedna porcia :(( ) proste si musim chvilu lahnut alebo aspon posediet (takych 10-15 min staci). Lekarka uz so mnou diskutovala a povzbudila ma zo slovami: "ked ta neprezenie 15-16krat za den ako jedneho co tu mame" je to este v norme" :)) tak aspon za to som stastny ze vlastne az na uz spomenute obtiaze ine problemi nemam......a k tym stresom ja som dal 8skusok za dva tyzdne....studujem (krajinne inzinierstvo v NR)u mas su ale skusky ine(v prvaku sme mali pripravne predmety) a teraz pri tych odbornych je skuska skor o tvorivosti a tom ako dokazes podat svoj nazor na vec, jedine co sa musim ucit su rozne zakony a vyhlasky ale tie sa preberaju pocas semestra tak na skusku staci male opacko a je to.....

Matúš Formanek povedal(a)...

ahoj,

tak som rad, ze to uz beries tak optimistickejsie. Treba aj skusat, co ti robi dobre na to brucho. Ake jedla, mnozstvo, cas,atd. Napr ja nemozem byt hladny, lebo potom mi je zle aj od zaludka. Stale cosi jem, najradsej cestoviny, aj suche, tarhonu a podobne. Kazdu hodinu-dve si cosi dam, nejaku drobnost. Mozno za to moze aj ten Prednison, ze ma prepadava pocit hladu tak casto. Unaveny som i ja, toci sa mi hlava po liekoch, no da sa s tym existovat. momentalne mi je dobre, ani ma velmi neprehana, len ma zrejme caka operacia stenoz na creve, aspon tak to vyzera. Maj sa dobre, Peto, prajem hodne zdravia, sil a usmevu :)

Anonymný povedal(a)...

Čaute tak ja by som chcel len poradiť.Mám občasné ale zato veľmi bolestivé bolesti brucha ktoré sprevádzajú aj hnačky .Začalo to tiež po strese v škole ... Nikdy som to neriešil až do teraz ked ma začalo "pýchať v boku" tak som si myslel že mám pruh a tak som si chcel niečo vyhľadať aj našlo mi aj túto stránku ... No neviem či mám aj pruh alebo aj túto tajnnú chorobu som len zvedavý čo to može byť ... tak ak mi viete nejako poradiť tak prosím napíšte ... :))

Matúš Formanek povedal(a)...

ahoj,

no na tvoju otazku ti dostatocne odpovedia urcite len lekari. Pisat mozeme hocico, diagnoza moze byt uplne ina. Zober seba a odvahu a chod co najskor na vysetrenia. Ver, ze aj ja som sa bal. Nic prijemne to nebude, ale prezit sa to da...
drzim palce.

Anonymný povedal(a)...

čaute-mam 36 rokov,asi 3 mesiace ma bolí brucho,hnacky som nemal,ani teplotu,ani som za ten čas neschudol,asi po 2 mesiacoch som nasiel v stolici 2 krat hlien asi 3 krat krv na papieri...za posledný mesiac som už krv nepozoroval,lekari mi robili rozne vysetrenia,caka ma teraz kolonoskopia.Brucho ma boli tak 3 dni,potom zas 3 dni len minimalne a stale takto dokola..bolest pride ani neviem ako a takisto ani neviem ako odide,niesu to však žiadne velke bolesti.Moze mi niekto poradit ci nemam nahodou crohnovu chorobu? dakujem

Matúš Formanek povedal(a)...

ahoj,
to ti opat nikto z nas nepovie. Uvidis, ako dopadnu vysetrenia. Ale netreba sa predcasne stresovat. Verim, ze to dopadne dobre. Tak hlavu hore! :)

Anonymný povedal(a)...

I wish not agree on it. I over polite post. Expressly the title-deed attracted me to be familiar with the whole story.

Anonymný povedal(a)...

Genial fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.

Anonymný povedal(a)...

Well I to but I contemplate the brief should have more info then it has.

Anonymný povedal(a)...

Easily I assent to but I contemplate the list inform should have more info then it has.

Unknown povedal(a)...

Po precitani prispevkov som sa aj ja rozhodla prispiet. Crohnovu chorobu ma moja mama, zistili jej to pred 2 rokmi. Dlhe roky mavala bolesti brucha, naduvanie, ktore tak isto ako vacsina pripisovala strave. Od detstva sa o nas starala sama, praca zdravotnej sestry na psych. odd. a vecne obavy o nas, jej deti, aj ked sme uz vsetcia dospeli, sa urcite podpisali pod chorobu. Ked objavila krv v stolici rozhodla sa vyhladat pomoc. Najskor jej vyoperovali fistuly z konecnika, po par mesiacoch sa ale priznaky opakovali a ona isla znovu na ten isty zakrok, po ktorom sa ale vsetko zhorsilo, krvne vysledky boli alarmujuce a tak nastastie, vdaka pozornosti jej osetrujuceho lekara bola nasledujuci den hospitalizovana uz v skutocne srdce drasajucom stave. Zena plna elanu, sil a energie zrazu lezala v krcoch na postely s hnackami a teplotami. Lekari okamzite stanovili diagnozu, podstupila vyoperovanie dalsich vyrastkov v konecniku a aj vdaka psychickej pomoci nas, jej kolegov a pana primara sa po dvoch tyzdnoch dostala do takeho stavu, ze ju na oddeleni oznacili za zazrak. Nasledovalo sledovanie gastroenterologom, dieta, liecba liekmi a 2 roky nemala ziadne velke komplikacie. Hoci pred par dnami sa choroba zacala trochu ozyvat. Verime vsak, ze ju uspesne zatlaci do uzadia ako naposledy.

Ide hlavne, aby pacient trpiaci touto chorobou dodrziaval dietu (ktoru mama tiez obcas potajomky porusi), a hlavnee aby mal psychicku podporu svojho okolia a aby nebral tuto chorobu ako koniec. Pretoze zit sa s nou da!!!
Prajem vsetkym pevne zdravie a kto uz tuto chorobu ma, aby sa vam ju podarilo uspesne potlacat. A vela optimizmu.

Anonymný povedal(a)...

ahojte ako som to cital chcel by som sem pridat aj svoje skusenosti. Som Peter z Nitri a mam 16 rokov.
Cronova choroba mi zacala v 8-rokoch rok po rozvode mojich rodicov. Prejavilo sa mi to flakmi na nohach podobne modrinam len tvrde plne hnisu, krcmi, a krvou v stolici. Zvlastne bolo ze na velku som chodil len raz mozno dvakrat do tyzdna. Lekari v NR mi skonstatovali tuberkulozu koze. Odobrali vzorok ale nic nenasli. Po Endoskopii zaludka a creva zistili ze mam cronovu chorobu. Hhned mi nasadili prednison a ine lieky. Denne som bral asi 14 tabletiek 7 rano, 7 vecer Tie vedlajsie vedlajsie ucinky prednisonu boli hrozne.
Po dvoch rokoch som siel specialistom do BA kde mi nasadili imuran. Ten som bral nejak 2 roky + pentasu. Ked sa vyskitla moznost uzivat remicade hned sme nato prisupili. Zacal som ho brat kazde dva mesiace moj stav sa zlepsil. bral som ho 2 roky . Pred par mesiacmi mi ho vysadili. Teraz uz len beriem dve pentasi denne jednu rano a jednu vecer. Chcem sa hlavne spytat kto mal podobne priznaky ako ja ? Prajem vam uspesnu liecbu a skvele vysledky. Drzim palce :)

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj Peto. je to fajn, ze si prispel do diskusie svojimi skusenostami. za vsetkych ti dakujem. Mal som podobne priznaky ako ty-tie flaky na nohach. no ja som ich mal iba na pravej nohe takto zhruba pred rokom. Slo o nodozny erytem, ako sekundarny znak MC, co preukazala aj odobrata histologia. Krv, hlien, to je podobne, len na WC som ja chodil asi 5x denne, castokrat len nutkanim. Momentalne mam za sebou 10.davku Humiry a citim sa fajn, z liekov len jedna Pentasa rano. Drz sa, vela zdravia ti prajem a napis este ako sa mas :)

Anonymný povedal(a)...

Mam 25rokov,dve krasne deticky.Od novembra minuleho roka mam problemy so stolicou,je strasne riedka,velmi casta a hrozne krce v podbrusku.K lekarke som sa odhodlala ist az v januari tohto roku na naliehanie mojdo manzela.Poslala ma na infekcne ale tam mi nic nezistili__zaver prisna dieta.Problemy aj popri diete neprechadzali,zasa som navstivila lekarku,poslala ma na gastroentologicke vysetrenie___zaver bolesti sposobene psychykou.Bola som stoho zhrozena ako lekar dokaze urcit diagnozu iba pohladom na vas.Znama v laboratoriu mi bola ochotna urobit testy na celiakiu.testy sice boli negativne ale nemam sa radovat pretoze mi prisla nato ze mam priznaky MC.Takze ma teraz caka kolonoskopicke vysetrenie.Dufam ze to nebude vo velkom stadiu,mam stej choroby strach

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj! Uz to je dobre, ze ti na to vobec prisli. Lepsie skor ako neskor. Tazko mozno predpokladat rozsah, ale urcite sa dopredu kvoli tomu nestresuj. Psychika hra pri MC obrovsku ulohu. Mne napriklad primar tak isto hned povedal komplet cely obsah zdravotnej karty a to vsetko vycital len z pohladu na mna. Vsetci, co mame MC mame nieco spolocne, aj co sa tyka vyzoru, i po psychickej stranke. Treba si teda davat pozor na stres, tesit sa vzdy, ked mame k tomu co i len minimalny dovod a hlavne sa nebat lekarov. Zachranuju nam zivoty...
Vsetkym drzim palce!

Anonymný povedal(a)...

Ahojte, nedá mi nenapísať svoje skúsenosti s touto chorobou, ktorú mi diagnostikovali pred cca mesiacom. Mám 27 rokov a moje ťažkosti sa začali už asi pre 6-7- mi rokm, priznaky boli pichanie v bruhu, hnačky, malokrvnosť, nechutenstvo,náhle chudnutie - 10 kil v priebehu par mesiacov. Pri odbere krvi som mala vysoke CRP - aj 86. Moja obvodná lekárka mi predpísala antibiotík ale nikdy ma neposlala na interné vyšetrenie, len ku gastroenterologičke, ktorá ma po mesiac trvajúcej hnačke poslala domov s Probiofixom, bez vyšetrenia. Tieto ťažkosti časom ustúpili, po čase sa však vrátili a tak to kolísalo niekoľko rokov. Medzitým som otehotnela a porodila krásne zdravé dievčatko, vtedy som nemala žiadne potiaže - vďaka Bohu. Až pred 4-mesiacmi začali bolesti, 39 stupňové teploty, aj 3-x denne, ktoré som tlmila Paralenom, bolesti v krížoch a v nohe, ktorú som pomaly nevedela vyrovnať a už som chodila zhrbená ako starenka. Behom pol roka som schudla 15 kg. Mala som časté zápchy, moja stolica bola žltá, tenká ako niť. Išli sme na pohotovosť a tam mali podozrenie na zápal slepého čreva. Jeden večer boli bolesti tak neznesiteľné, až sme manželom a dieťaťom uháňali do nemocnice. Po odbere krvi mi zistili CRP 160!!! Neoperovali, davali mi antibiotiká, vyskušali asi 7 druhov ! ale zápal neustupoval. Vďaka primárovi Károlyimu na chirurgii, ktorý ma nenechal operovať a vyslovil podozrenie na M. Crohn a poslal ma ku krajskej gastroenterologičke v Košiciach. Keď ma ona palpačne vyšetrila, povedala, že je to na operaciu, po týždni na internej ambulancii a CT vyšetreni mi zistili fistulujúcu formu crohna. Na operaciu som išla mimo poradovnika 17. 2. 2010 a počas nej mi bolo odstránených 40 cm hrubého a 40 cm tenkého čreva, vyčistené abcesy. 2 týždne som mala zavedenú drenáž. Počas toho som mala doma 8 mesačné dieťa o ktoré sa staral manžel a celárodina ako mohla. Bolesti ustúpili, cítim sa silnejšia, stolica je ešte hnačkovitá. Práve zisťujem, čo môžem jesť a čo nie. Týmto pozdravujem niekorých lekárov v nemocnici v Kráľovskom Chlmci, ktorí môžu byť radi, že ich nežalujem na súde, kedže aj v Košiciach povedali, že to je zanedbanie na žalobu. Naopak I. interná klinika a chirurgia v nemocnici na Tr. SNP v Košiciach ukazala, že ma vybornych odbornikov lekarov a vďaka im za prikladnu starostlivosť. Ohľadom liekov beriem Entizol a Ciphin, Mimochodom Crohna ma aj moj manžel už 10 rokov. Je to čoraz častejšie sa vyskytujuce ochorenie a lekari by mu mali venovať viac pozornosti. Pozdravujem všetkých vás, ktorí berú veci s nadhľadom, lebo ináč by sa to nedalo.











.

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj. Za vsetkych ti dakujem za tvoj prispevok. Niektore veci sa skutocne tazko citali, urcite si si musela vela vytrpiet. Nechopnost niektorych lekarov ma poburuje. MC sa vyskytuje stale castejsie a castejsie a oni ludi s akutnymi problemami odpalia trapnymi probiotikami. Az zle mi prislo, ked si napisala, ze ta trapili siedmimi druhy antibiotik. Blazni. Mne dali raz jedny, ci dvoje a o "zabavu" som mal postarane. Hnacky, krce este vacsie nez predtym. A doktorka vysmiata ako slniecko na hnoji. Esteze su i na Slovensku profesionalni lekari a skutocny odbornici. Cest tymto svetlym vynimkam! Zelam vsetko dobre, vela zdravicka a pohody s manzelom a dcerkou.

Unknown povedal(a)...

Ahoje,pri čítaní príspevkou zisťujem že nie som sama.Práve som sa vrátila z nemocnice kde som strávila 2 mesiace.Doma ma čakali 2 detičky o ktoré sa musel starať manžel. Strašné bolesti, kŕče, hnačky, pálenie pri vyprázdňovaní, niečo strašné. Príznaky poznáte všetci.Prvý krát ma pustili domov, že tonič nie je ale keď som sa tam po 3 dňoch vrátila v ešte väčších bolestiach, prišiel ma prijať jeden super lekár, ktorí povedal že domov nepôjdem pôkiaľ nebudúvedieť čo mi je.Podstúpila som sériu vyšetrení:sono, gastroskopiu(zistili akútny zápal žalúdka a dvanástnika),CT irigo,kolonoskopiu(zistili zápal hrubého čreva),CTenteroklýzu.Diagnostikovali mi Crohna, nasadili liečbu, užívam buscopan a budenofalk, zlepšilo sa to ale musím si dávať pozor čo zjem,je to ťažké lebo stále testujem čo môžem a čo nie. Ďakujem za Vaše príspevky veľmi mi pomohli.Už len pozitívne myslieť, snáď sa mi to podarí. Všetkých pozdravujem a prajem veľa zdravia.

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj Monika. Dakujeme za prispevok. Urcite mozem napisat, ze ti vsetci drzime palce. :)
S tym pozitivnym myslenim, si ma osobne nesmierne potesila... presne tak by (sme) mali vsetci uvazovat. Vela zdravia, dobrej nalady a lasky od najblizsich!!!


Matus

Peťa povedal(a)...

ahojte,

po precitani prispevkov mi neda nenapisat. aj ked viem, ze nikto mi diagnozu cez net nestanovi, ale aj za malu radu budem vdacna :) volam sa Peta, mam 21 rokov a moje problemy zacali chronickymi hnackami, ktore trvali skoro mesiac. po kazdom jedle som utekala na wc, krce boli neznesitelne. doktorka ma vysetrila "odo dveri", spravila vyter a s negativnymi vysledkami mi povedala, vraj mam crevnu mikrofloru v poriadku, ze mam drzat trojdnovu dietu, co samozrejme nepomohlo. hnacka sa casom zmenila na zapchu spojenu s krvacanim, pri ktorej neznesitelne trpim. co sa tyka bolesti brucha, neustale ma naduva, obcas citim oblast slepeho creva a castejsie ma pobolieva vyssie - prava strana brucha, niekedy az bodave bolesti. neviem ci to moze byt Crohn alebo uc. zajtra sa chystam na vysetrenie, na zaciatok mi hadam urobia aspon kompletny krvny obraz. ci to pomoze, neviem, ale takyto stav ma davno prestal bavit, je na case nieco so sebou porobit :)

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj Peta, :)
presne ako pises-nikto z nas ti presne diagnozu nestanovi tak lahko. To musia az lekari. Urcite ta nebudem strasit, ze mas MC/UC a pod. Moze ist aj o nieco omnoho menej zavazne. Dolezite je ale ist na vysetrenia a nebat sa. Pravdepodobne sa dostanes aj na kolonoskopiu, kde ti odoberu vzorku tkaniva na histologiu. Az tato vzorka moze MC/UC potvrdit ale aj vyvratit. Kazdopadne ti radim-nech je to akokolvek neprijemne, chod za lekarmi, otravuj ich doslova, neboj sa vysetreni, lebo najdolezitejsie je co najskor stanovit diagnozu a nasadit potrebnu liecbu. Mnohi mladi ako sme my sa boja ist a radsej potichu doma trpia a pridu az ked je (velmi) neskoro. Mne krvny obraz zhodnotil ako pomerne normalny az na vyssie CRP (cca 40-50), pricom nikto nechcel uverit, ze MC mam,nakolko tato choroba BY SA MALA prejavovat i tusim nizsou hodnotou hemoglobinu a zeleza. U mna toto nezistili a MC mam diagnostikovany uz 1,5 roka priblizne. Btw- MC napada cely traviaci trakt na roznych oddelenych miestach, najcastejsie oblast terminalneho ilea (prava strana brucha, trochu nizsie), kdezto UC zacina vzdy od konecnika a pokracuje az do miesta, kde uz konci a dalej sa nevyskytuje. Toto ale nic nemusi znamenat-uvidis, ako dopadnu vysetrenia. Hlavne sa nedeprimuj a nevymyslaj hororove scenare :) Drzim(e) Ti palce a niekedy opat napis ako sa mas a co nove... zasa podebatujeme.Pekny den a vela dobrej nalady!

Anonymný povedal(a)...

ahojte, ja som vdacna mojej doktorke, ku ktorej som sa odhodlala az po vyse polrocnych bolestiach v bruchu. Myslela som si, ze som prv nieco zle zjedla a jednoducho to mojmu zaludku nesadlo, snazila som sa rozne obmienat stravu a prijst na to cim to bolo, vsak bezvysledne. Doktorka mi teda nakazala prijst na krv, doniest vytery, a tiez vzorku zo stolice, prave v tej zistila mikroskopicke krvacanie a vedela som ze to nie je dobre (ved o tomto posledny rok media informuju celkom casto, bala som sa ci to nemoze byt prave rakovina hrubeho creva..). Zistili mi z vysledkov krvi teda chudokrvnost, a prave dnes na kolonoskopii tuto Crohnovu chorobu (v zaludku, silny zapal). Doktor ma celkom vylakal, ked povedal, ze "ZALUDOK BERIE SAM SEBA ZA NEPRIATELA, A CHCE SA HO ZBAVIT", potom vsak poznamenal, ze sa mozem dozit kludne aj cez sto rokov, len sa musim prisposobit velmi prisnej diete, a vraj sa to moze aj upravit a veri v to, pretoze pri NELIECENEJ polrocnej bolesti je zaludok "len" v takom stave aky je, lebo ini by uz boli davno pod nozmi a ti druhi by uz neboli medzi nami.

Peťuľka povedal(a)...

Ahojte, mám 20 vrokov a práve dnes mi potvrdili Crohnovu chorobu.U mňa sa táto choroba začala prejavovať hnačkami, bolo to pred maturitou tak som to neriešila...Asi o dva mesiace sa dostavili bolesti brucha v hornej časti, niekedy sa to už nedalo vydržať, dokonca som bola na pohotovosti ale nikto mi nepomohol, len si ma prehadzovali ako horúci zemiak.
Schudla som 8kg, som unavená a malátna.Z gastroskopie mi nezistili vobec nič, až CT ukázalo že mám na hrubom čreve akési výrastky do 11mm.Kolonoskopie som sa bála jak čert kríža tak som išla v celkovej anestéze( inak by ma na nu nedostali :D ), no a bohužial na nu budem musieť chodiť pravidelne...Výsledky z histologie ešte nemám ale na 95% mi Crohna potvrdili...nasadili mi prednison, pentasu a helicid.Chceli aby som v nemocnici bola hospitalizovaná ale to som odmietla keďže sú tu Vianoce a liečiť sa môžem aj doma. Tak už sa s tým len musím naučiť žiť a dúfať že sa to ustáli :)

Matúš Formanek povedal(a)...

Ahoj Peta,

tesim sa, ze si prispela do nasej diskusie a podalila sa o svoj pribeh. Urcite nezufaj, nepodliehaj strachu.... skus odteraz zit skor v takej pohodicke, spokojnosti a bez stresu, ak to ide :) MC je aj o psychicke. Drzime palce! opat napis niekedy...ahoj

Anonymný povedal(a)...

ahojte uz nechcem aby niekto trpel ako ja tak citajte mam tridsatstyri a po strnastich rokoch mi zistili crohnovu a ulceluloznu spolu ale vzdy som mala vysoke crp tak mi vytrhli mandle potom som mala tridsat krat prepichnute prinosove dutiny aj tak ich potom operovali vypadali mi celkom vlasy ktore mi po prednisone dorastli dalej som mala aj atop ekzem a astmu caste zapaly nechtov hnisanie dasien ocn spojiviek zen veci stehien a pupka vsetci odbornici krutili hlavami skusala som licitelov spickovych lekarov aj vestkyne az pred par mesiacmi sa to potvrdilo dakujem bohu ze sa potvrdila tato diagnoza som za nu vdacna po rokoch trapenia

Anonymný povedal(a)...

Ahojte. Mam 4 mesacnu dcerku. Myslela som, ze je chorucka.. mala casto teploty, hnacky, bolesti bruska som pripisovala kolikam, hlien v stolici, dokaze ju prehnat aj 5x za hodinu. Jej stolica vraj nasvedcuje tomu, ze nevstrebava tuky, zacala mi chudnut :((( Doktor ma podozrenie na tuto chorobu, som z toho zufala. Myslite, ze je to mozne aj u takeho maleho babätka?

Matúš Formanek povedal(a)...

Srdecne pozdravujem. Zrejme je to mozne, ze ma dcerka MC, ale zbytocne by som nemaloval certa na stenu. Urcite treba ist na vysetrenia a nasledne sa ukaze co dalej. Dobre bude, ked sa zacne s liecbou.... Drzime palce :)

Diana povedal(a)...

Ahojte vsetci, mam 19 rokov a zaciatkom tohto roka mi oznamil lekar, ze mam akehosi crohna...nikdy predtym som o tom nepocula. potvrdili to kolonoskopiou a chcem odkazat vsetkym co tu pisu, ze maju na crohna podozrenie, nech na to ani nepomyslia, kam to lekar nepotvrdi, lebo strach a stres to prave vyvolavaju. Mne to zacalo spolu so skuskovym obdobim, ale mala som to stastie, ze moj lekar je natolko schopny, ze po par vysetreniach krvi vyslovil podozrenie na crohna a hned som si navstivila gastroeterologa alebo ako sa vola...dostala som pentasu a zabrala hned. Teraz zacalo dalsie skuskove a mne sa ozvali problemy opat, musela som zvysit davku pentasy a mam bolesti v lavom boku pod rebrom, trochu boli aj v predu ale najmä vzadu v oblasti oblicky, vysetrenia su v pohode, doktor tvrdi, ze to moze suvisiet s crohnom, co vy na to? stretli ste sa s niecim podobnym? A este sa chcem spytat ( mam male brusko a kolonoskopia u mna prebiehala o nieco bolestivejsie) ci je mozne dat si robit vysetrenie s ciastocnou anestezou. A studenti, nekasleme na skolu? :D Rozmyslam nad prerusenim studia...neviem sa rozhodnut... Drzim vsetkym palce, hlavne mysliet pozitivne, to je zaklad, nedusit v sebe strach a zamestnat sa niecim co vas bavi a travit cas v prirode, na slnku :)

Anonymný povedal(a)...

Mam 20 rokov a Crohnovu chorobu mi zistili v 17stich zacalo sa to mensimi bolestami brucha.Asi po mesiaci zacali byt tie bolesti vacsie a isla som k lekarovi asi 2x a predpisal mi lieky na travenie ale bolesti neprestavali.Isla som znova a zobrali mi krv,lenze vtedy mi zistili ze mam malo zeleza a brala som na to lieky ale ani to nepomahalo.Potom som bola na sone brucha a nic a nakoniec som bola u gynekologa a spravili mi sono maternice a vajecnikov lebo uz som prestala mat menstruaciu ale vsetko bolo v poriadku.Po pol roku som bola v Banskej Bystrici na kontrole s niecim inym a tam si pani doktorka vsimla ze som aj bleda a nejaka vychudnuta tak som jej spominala ze ma uz pol roka boli brucho,nechuti mi jest,tak som sa tam aj odvazila,schudla som 14kg....tak ma poslala na krv v BB.O tyzden prisli vysledky ze mam Crohnovu chorobu tak odvtedy chodim na kontroly.3x som lezala v nemocnici.Momentalne berem Imuran a zatial je vsetko v poriadku.

Peťuľka povedal(a)...

Diana, neviem odkiaľ si ale v Bratislave kolonoskopiu robia s oblbovačkou, ale dopláca sa za to...Treba pozrieť v ktorých strediskách lebo nie všade to robia. Na Antolskej mi povedali že oblbovačku dávajú až keď sa to nedá vydržať ( na hlavu postavené ).

Matúš Formanek povedal(a)...

Pozdravujem vsetkych, ktori citaju toto forum. Uz uplynul nejaky ten rok odkedy som sem napisal prvy prispevok. Co sa u mna zatial zmenilo? Skoro nic-uz mam 24 rokov ;) Citim sa pomerne dobre, beriem stale biologicku liecbu Humira, chodievam na kontroly, pricom lekari zvazuju ze mi zrusia stomiu a obnovia crevnu pasaz. Uvidim casom, ci to bude vobec mozne. Som rad, ze mi pisete aj sukromne na e-mail. Nebojte sa napisat ci uz mne alebo sem na forum. Treba o problemoch diskutovat a pomoct si navzajom. Mne tiez ochotni ludia pomohli, poradili a podelili sa so skusenostami, rad tak tiez urobim. Vsetkym vam prajem pevne zdravie! Drzte sa

Matúš Formanek povedal(a)...

ps. predosly komentar pridal Matus

Anonymný povedal(a)...

ahoj..volam sa kika a mam 32 rokov..mala 23 rokov ked som zacala pocitovat bolesty nad pupkom a mala som hnacky tak 3-5 denne ...myslela som si ze to mam od jedla tak som tio neriesila az potom ked som uz mala hlieny a krv stolici....vtedy som isla na GA tam zistili ze mam hlicobacter a aj vred...zacali ma na t o liecit...tak na cas tie strasne krce prestali ale hnacky velmi nie ..nasadili mi pentasu a budenofalc....citila dom sa trosku lepsie ale nemohla som hocico zjest lebo hned som mala hnacku..pred dvoma rokmi m na mna prisla horucka 37-38 a nechcelo ustupit..doktorka z gastra poziadala o biologicku liecbu ....tak som cakala na Humiru ...mesiac im uz mala horucky tak ze som bola aj v nemicnici na antibiotikach...ale uz boli pozde ..lekari v B.Bystrici mi zachranili zivot ..urobila sa fistula creva sa mi prevrtli do mechura ked ma neoperuju tak asi tu dnes nie som...teraz uz dva roky uzivam humiru a je mi fajn...vdaka mojej gastroenterologicke a doktorom a primarivi z chirurgie z B.B .....

Crohnova choroba povedal(a)...

Crohnova choroba je určite nezávideniahodné ochorenie, ale vhodná liečba tejto choroby môže znížiť jej prejavy a dokonca spôsobiť aj dlhodobú remisiu. S liečbou je mnoho ľudí schopných žiť a fungovať dlhú dobu.

Anonymný povedal(a)...

dobry den!!ja mam takyto problem už asi pol roka cca.Mam len 14 rokov!!U mna sa to zacaloo strasnymi krcami nad pupkom a tie bolesti nastali po kazdom jedle!potom sa zacala objavovat aj krv v stolici a strasne som sa vydesila aj s maminkou lbo som jej to hned povedala!!Isla som k lekarke no ta mi nepomohla len ma poslala na chirurgiu a tam mi povedali ze mam len vonkajsie hemoroidy a neni to nic vazne!Chirurg ma poslal do TN k detskej gastroenterologicke a ta mala podozrenie na Cronovu ch.Hned mi dala termin na kolonoskopiu poviem vam je to neprijemne a aj bolestive ale da sa to zvladnut!!Tam sa potvrdilo ze naozaj ide o Cronovu chorobu a tak mi dali lieky som na diete a v skole mam zakaz cvicit!!No dalej sa uvidi ako sa to bude vsteko vivijat tak vam prajem skoreuzdravenie vsetkym kto ma takyto problem!!prajem pekny den!

Anonymný povedal(a)...

ahoj. neviem ani ako zacat.. asi pred rokom ma zacalo velmi pobolievat brucho az raz som s hnackami bolestami v bruchu v miestach okolo slepeho creva vysokou horuckou a vracanim skoncila na pohotovosti kde do mna napichali kadeco.. po injekciach som vracat prestala ale bolesti neustupili a hnacka trvala presne dva dni.. uz som ani na vlastnych nohach nevladala stat co ma museli nosit.. a doma som mala dve malicke deti .. doktor s pohotovosti ma poslal k vseobecnej doktorke ktora ma hned poslala na chirurgiu zo zapalom slepeho creva.. ten vsak poznamenal ze toto urcite slepe crevo nie je, to je o nieco nizsie.. ten ma poslal na sono ku gastro.doktorovi.. ten mi urobil sono kde zial nebolo nic vidno(tenke crevo je moc na kope ci take nieco) zobrali mi krv kde zistili silny zapal.. na to ma objednali na gastro. zobrali nejake vzorky s dvanastornika a tam zistili zapal.. dal mi par liekov(rano4 na obed 6 a vecer 4) na cas sa mi polepsilo. bolesti a hnacky som mala tak asi priemerne raz za mesiac.myslela som si ze to mam s jedla.tak som si davala pozor co jem a ako mi je potom. no teraz mi je aj napriek tomu ze si davam pozor na jedlo este horsie. no zial posledne dva mesiace je to uz kazdy tyzden co nemozem nic poriadne robit len ma prehana a tie bolesti uz nemozem vydrzat..stolica je uz aj hlienovita. manzel ma posiela na vysetrenie ale ja sa strasne bojim.. myslim tej kolonoskopie.. neda sa to vysetrit nejak inak.. uz len kvoli tomu ze mi to pri poslednej kontrole povedali ze mi ju budu robit ak bolesti neustupia sa bojim ist k doktorovi.. prosim poradte.. dakujem

Anonymný povedal(a)...

Bola som v poslednom rocniku VS, ked sa to vsetko zacalo. Bolesti brucha som tisila buscopanom a ibalginom. Bolesti vacsinou zacinali poobede a trvali az kym som nezaspala. Ziadne hnacky ani krv v stolici. Iba bolesti v spodnej casti brucha. Rozhodla som sa navstivit gynekologa, pretoze uz v minulosti som mala problemy s vajecnikmi. Vysledky som mala dobre a doktor nic nezistil. Statnice sa blizili a ja som na tom bola horsie. Jedneho dna som po obede dostala taky zachvat, ze ma priatel okamzite viezol na pohotovost (ZA). Tam som cakala v poradovniku 3 hodiny s bolestami. Napichali ma a poslali domov. Zistili zapal v tele a odporucili gastro a sono. Cakacia doba na objednanie bola vyse mesiaca. Do toho prisli statnice, po nich uz take bolesti ze som chodievala po styroch a vzdy musel byt so mnou niekto, kto mi masiroval brucho. Raz v noci som dostala take krce, ze sme hned volali sanitku. Z pohotovosti ma poslali na gynekologiu a ten doktor co ma tam pozeral povedal ze ci sa nehanbim volat si sanitku ked mi nic nie je a poslal ma domov- s bolestami. Vtedy mi doslo ze v ziline nic nevyriesim a sla som k rodicom, ktori sa o mna starali. Znova tie iste testy dookola, gynekologovia sono a nic... Ked ma prijimali do nemocnice uz som nechodila... O 3 dni ma operovali a tam zistili crohna.. z 57 kil som schudla na 45. Lieky nastastie zabrali a po mesiaci od operacie som bola fit. Ale tie 4 mesiace trapenia sa boli vycerpavajuce. Lieky som vysadil(nie som zastancom dopovania sa). Na stravu si navam pozor a najma na stres! Zijem uplne iny zivot ako predtym, uzivam si kazdu chvilu, mam skvelu pracu a dobrych ludi okolo seba. To je zaklad. Drzim palce vsetkym.

Anonymný povedal(a)...

Ahojte.ja sa chcem opytat.som mesiac po operacii oblicky,vybrali mi ju koli nefunkcnosti. Ale to nie je podstatne. Operovali ma 28.2.2014. 3dni po operacii ma prepustili. To bol pondelok. V stredu 5.3 ked som isla vecer spat tak som chytila balanc. Samozrejme ostra bolest v bruchu. Myslela som si ze sa mi stihy roztrhali ale nie.bolelo ma len brucho.operovali ma nalej strane,nie laparoskopicky. Vtedy som mala velke bolesti aj pri chodeni a brucho okolo pupku na lavej strane som mala pocit ako by bolo cudzie. Silne bolesti presli.ale som mesiac po operacii a mam stale bolesti okolo pupku.smerom do lava.hlavne pri dotyku.ten pocit ze je brusko cudzie stale pretrvava. Bola som na sone pred 3mi tyzdnami vraj to je ok.ale teraz sa pridali dost akoby pichave bolesti. Neviem co to moze byt.vie mi niekto povedat?moze to byf stale z toho ze som chytila vtedy balanc?dakujem

Unknown povedal(a)...

Pozdravujem všetkých, mám otázku ak sa v stolici objaví krv a hnis,čo potom,ďakujem za odpoveď.MT

Anonymný povedal(a)...

Od januara mam silne bolesti napravo dole v bruchu ako bodanie.Uz davnejsie mavam krv a hlien v stolici. Schudla som 30 kg za cca 3 mesiace. Chodila som po doktoroch ale nic. Vraj mam meteorizmus- plynnatost. To mam, ale plyny sa mi pohybuju v crevach, von nejdu. Citim sa na smrt unavena a psychicky som tiez na tom nie bohvieako dobre. Mam tuto chorobu? Co mam robit?

Anonymný povedal(a)...

Este dodavam,ze vysetrenia krvy preukazali zapal a vysoku hladinu kyseliny mocovej. Pitny rezim dodrziavam, pijem bylinkove caje v dostatocnom mnozstve, nakolko som kojaca matka.

Anonymný povedal(a)...

Zdravim Vsetkych,

chcem vsetkym vyjadrit podporu a snad aj nadej v zdravsiu buducnost, v UK sa uz niekolko rokov zaobera Dr. John Hermon-Taylor tymto ochorenim, vyvinul modernu vakcinu ktora fungovala na mysiach. Momentalne je potrebne aby sa vakcina dostala do stadia aby sa mohla testovat na ludoch a na to su potrebne peniaze. Momentalne sa jedna len o potencialny liek a farmaceuticke spolocnosti od toho davaju ruky prec. Az ked uspesne prebehnu pokusy na ludoch urcite sa najde aj producent.
Momentalne je potrebnych 380tis. GBP, jeho dcera bezala maraton za ucelom vyzbierania financii pre univerzitu na kt. prebieha vyskum.
Mozete si precitat detaily
https://www.facebook.com/crohnsmapvaccine
http://crohnsmapvaccine.com/
Sirit pripadne aj podporit vyskum akovkolvek ciastkou.

Prajem vsetkym hodne zdravia a radosti zo zivota.

Anonymný povedal(a)...

Ahojte, mam 14 rokov a chcela som sa spytat, ako dlho ste mali tie bolesti resp.kolko trvali.... mna kazdy tyzden boli brucho tak ze si nemozem ani sadnut ani lahnut .mavam horucky 37-39 a nemozem spavat lebo sa aj v noci budim na bolesti ktore presli z tyzdna na kazdy druhy az kazdy den. Mavam zapchy alebo hnacku,a aj krv na papiery a bolesti sa stale stupnuju no pomaly... som unavena,spavam aj poobede aj v skole... bola som u lekara ale nic nezistili iba ze sa mi vraj v bruchu hromadia plesne. Neviete co by to mohlo byt? Mozu to byt priznaky crohnovej choroby a da sa to rychlejsie zistit? Tie bolesti su dost silne :(

Anonymný povedal(a)...

Ďakujem za vsetky rady

Anonymný povedal(a)...

Este chcem dodat ze som dost schudla,neustale sa mi hybu creva a pri vyprazdnovani mam strasne krce a bolesti+ zapcha, a mam dost stresove obdobie koli skole a kruzkom. Mam tuto chorobu? Dakujem vsetkym za rady :)

Anonymný povedal(a)...

Ja sa pytam preto lebo sa koli tejto chorobe hovoria a stale maju podozrenie ale tie zapchy...predca moc s crohnom nesuvisi ci? Akoze aj hnacka byva ale nie vzdy a bolest brucha tiez nie stale tak neviem :( a este ze da sa pri takychto priznakoch priberat a zaroven chudnut ( ze pred dvoma dnami som mala zo 47 50 kilo a za den po obrovskej hnacke a napinani uz len 45 .... ze sa mi vsetko tak strieda dokola.. je to mozne ? Dakujem veeeelmi pekneva vsetkym drzim palce !!! :-)

)

Anonymný povedal(a)...

Pruh

Anonymný povedal(a)...

Ahojte všetci,

Pri MC a UC už pri podozrení alebo diagnostikovaní(čo sa ani nemusí podariť) je dôležité zmeniť životný štýl, hlavne stravovacie návyky, jesť viac zeleniny a ovocia, žiadne sladkosti, keksy, koláče a malinovky, obmedziť aj škroby a nezdravé tuky a nahradiť ich napr. rybacím a za studena lisovanými olejmi( ľanový, repkový a slnečnicový s vyšším obsahom omega3 aj kokosový, avokádo a pod). Ja nahradzujem nezdravé sladkosti banánom, jablkom... alebo sušeným ovocím v rozumnej miere. Z mäsa najvhodnejšie sú morské ryby, šetrne pripravené ale aj iné chudšie mäsá zásadne konzumované so surovou zeleninou (špenát, paprika, paradajka, cesnak, cibuľa...). Mliečne výrobky ak ich môžete, používajte hlavne mikrobiálne spracované, lebo sú zdravšie, ale hlavne čo najčerstvejšie nikdy nie staré pred dátumom spotreby. Ja ak si dám tvaroh tak s čerstvým ovocím, alebo napr. aj s rezancami s pomletým makom, ľanovými semiačkami alebo orechmi. Vyhýbajte sa tepelne spracovanému maku, orechom, ľanovým, tekvicovým semiačkam ... Snažte sa konzumovať čo najviac tepelne nepoškodených potravín. Ak máte možnosť chovať ovce, kozy alebo dostať sa k nepasterizovanému kravskému mlieku(nie z veľkochovu) tak všetky produkty, kyslé mlieko, syr, bryndza ... budú vysoko liečivé (hlavne v lete, pretože mlieko tu vzniká zo zelenej trávy). Aj vajcia a mäso zo zvierat čo žerú trávu a sú vystavené slnku sú pre vás liečivé, obsahujú ďaleko viac železa, vitamínu D ... ako potraviny v hypermarketoch alebo chovaných bez slnka, pohybu a zrnom. Slnko a pohyb v rozumných dávkach je pre nás tiež veľmi prospešné.
Ale aby som nepísal knihu, pomôžu vám krátkodobo aj kortikoidy aj pentáza aj entizol aj imuran je na prospech ak tie svinstvá neužívate dlho a vo veľkých dávkach(snažte sa s Lekárom o čo najnižšie ešte účinkujúce dávky-dajú sa doladiť tak ,aby vám ešte pomáhali ). Začnite s liečbou podľa finančných možností, wobenzym, chlorela, jačmeň, kúpte si odšťavovač (na mrkvu, cviklu, ...), mixér,aj žmýkač na citrusové plody, mlynček na mak a ľanové semiačka(s mierou, majú veľa vlákniny).
S každým jedlom jedzte trošku vlákniny, hlavne rozpustnej(závisí od tolerancie) zapamätajte si že menej je niekedy viac. Aj vláknina vám môže škodiť nadmerným odieraním a stieraním hlienov v črevách, a zvlášť ak nie je črevo zahojené. Zabudnite na závodnú jedáleň, ak nemáte čas na jedenie, nejedzte, zjedzte banán alebo použite mixér.
Zahojiť poškodené črevá vám pomôže protiplesňová, protibakteriálna (antiparazitická) kvalitná strava obsahujúca všetky potrebné živiny, vitamíny a nerastné látky, používajte probiotiká, cesnak, tekvicové jadierka a ďalšie spomínané potraviny. Zabudnite na alkohol (výnimka je propolis a za štamperlík bylinkový likér), víno a pivo môžu obsahovať plesne a huby.
Do jedného roka sa popri kvalitnej strave snažte domôcť za káždú cenu biologickej liečby. Nikdy nestrácajte vieru a bojujte hlavne s chorobou a sám so sebou aj dobrá nálada a smiech je nenormálne účinná. Vydržte v tom celý život.
Ifco22

Unknown povedal(a)...

Ahojte.Volám sa Petra a mám 32 rokov. Už viac ako rok mám velké bolesti v podbrušku a krče s hnačkami po každom jedle. Zo začiatku som to neriešila bo sa mi páčilo,že chudnem tak rychlo a pripisovala som to stresu v robote. Ale už to potom bolo neovládatelne a hnačky sa zhoršovali až som za pol roka schudla zo 78 kg na 54 kg. K tomu sa pridali aj psychycké problémy z práce a nič iné mi nezostávalo ako navštíviť lekára. Som neustále unavená a len by som spala. Som objednaná na Gastro a po vašich príspevkoch už aj viem čo ma čaká. 😦

Anonymný povedal(a)...

Ahojcek,precitala som si vasu torturu s tymito problemami a prave tento mesiac prezivam aj ja nocnu moru. Kazdy druhy den hnackujem s bolestami co uz dlhe roky som nezazivala. Som celiaticka, presla som si ulceroznou kolitidou, uzivala som tie iste lieky. Moje problemy zacali narodenim mojho druheho dietata pred 34 rokmi. Na celiakiu sa prislo len pred par rokmi a to az na druhy pokus, lebo som mala hrozny ekzem a hnacky!!! Teraz mam strach co budem musiet zasa apsolvovat koli tymto problemom. Koloskopiu, gastroskopiu std. Kazdy pol rok chodim na kontrolu na gastro, drzim dietu, uzivam pangrol a predsa sa mi stav rapidne zhorsuje. Schudla som uz 4 kg co som rada koli klbom ale uz stacilo! S vami sa nemozem porovnavat, prezila ste si ozaj dost a drzim Vam palce nech ste v pohode a prajem len to najlepsie v zivote. A ja ked to bude mizne zavolam na gastro a objednam sa na konzultaciu co robit.

Anonymný povedal(a)...

skuste uzivat hubu Linghzi alebo Reishi, je to tak ista huba iba iny nazov, uz ju dovazaju aj na slovensko